Przenoszenie tortu
- Trzymaj karton z tortem od spodu podczas jego przenoszenia, gdyż rączka może pod wpływem ciężaru ulec uszkodzeniu.
Transport tortu
- Transportuj w bagażniku lub na podłodze samochodu, unikaj trzymania go na kolanach lub siedzeniu.
- Trzymaj tort w chłodnym miejscu, wyłącz ogrzewanie w samochodzie.
- W ciepłe dni włącz klimatyzację i nie zostawiaj tortu na słońcu.
- Jedź spokojnie, unikaj ostrych zakrętów i nagłego hamowania.
Przechowywanie tortu
- Przechowuj tort w lodówce w temperaturze 4°C w pudełku
- Unikaj silnie pachnących produktów (np. cebuli, wędliny, ryb) - tort może wchłonąć ich zapachy
- Tort najlepiej spożyć w ciągu 24-36 godzin od odbioru
- Tort najlepiej smakuje, gdy przed podaniem postoi 15-30 minut w temperaturze pokojowej, krem zmięknie i nabierze idealnej konsystencji.
Krojenie tortu
- Używaj długiego. ostrego noża, najlepiej zanurzonego w gorącej wodzie i wytartego do sucha przed każdym cięciem.
- Nie dociskaj noża zbyt mocno, pozwól mu "przeciąć" tort delikatnym ruchem.
- Przyłóż deskę do krojenia do boku tortu.
- Trzymając deskę, odcinaj pasek tortu przez całą jego długość.
- Pokrojony kawałek podziel na mniejsze porcje.
Uwaga: Tort może zawierać elementy niejadalne np. wykałaczki w figurkach, druciki dekoratorskie wsporniki w torcie lup kwiaty ozdobne. Zaleca się zachowanie szczególnej ostrożności podczas konsumowania tortu, w szczególności dotyczy to dzieci, zalecony jest nadzór osoby dorosłej.