ekskluzywnetorty logo

Przenoszenie tortu

  • Trzymaj karton z tortem od spodu podczas jego przenoszenia, gdyż rączka może pod wpływem ciężaru ulec uszkodzeniu.

Transport tortu

  • Transportuj w bagażniku lub na podłodze samochodu, unikaj trzymania go na kolanach lub siedzeniu.
  • Trzymaj tort w chłodnym miejscu, wyłącz ogrzewanie w samochodzie.
  • W ciepłe dni włącz klimatyzację i nie zostawiaj tortu na słońcu.
  • Jedź spokojnie, unikaj ostrych zakrętów i nagłego hamowania.

Przechowywanie tortu

  • Przechowuj tort w lodówce w temperaturze 4°C w pudełku
  • Unikaj silnie pachnących produktów (np. cebuli, wędliny, ryb) - tort może wchłonąć ich zapachy
  • Tort najlepiej spożyć w ciągu 24-36 godzin od odbioru
  • Tort najlepiej smakuje, gdy przed podaniem postoi 15-30 minut w temperaturze pokojowej, krem zmięknie i nabierze idealnej konsystencji.

Krojenie tortu

  • Używaj długiego. ostrego noża, najlepiej zanurzonego w gorącej wodzie i wytartego do sucha przed każdym cięciem.
  • Nie dociskaj noża zbyt mocno, pozwól mu "przeciąć" tort delikatnym ruchem.
  • Przyłóż deskę do krojenia do boku tortu.
  • Trzymając deskę, odcinaj pasek tortu przez całą jego długość.
  • Pokrojony kawałek podziel na mniejsze porcje.

Uwaga: Tort może zawierać elementy niejadalne np. wykałaczki w figurkach, druciki dekoratorskie wsporniki w torcie lup kwiaty ozdobne. Zaleca się zachowanie szczególnej ostrożności podczas konsumowania tortu, w szczególności dotyczy to dzieci, zalecony jest nadzór osoby dorosłej.

Załączniki: